Ανακαίνιση με εργολάβο: συμβουλές για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

Η ανακαίνιση ενός σπιτιού ή και ενός καταστήματος, μπορεί να γίνει απλά και ωραία αν παραδεχθείτε ότι οι γνώσεις σας σταματούν σε ένα σημείο. Σε αυτό που αρχίζουν οι γνώσεις των ειδικών

Μία διαδικασία που φέρνει στα όριά του ακόμα και τον πιο οργανωμένο ή ήρεμο άνθρωπο, είναι το χτίσιμο ενός σπιτιού. Σήμερα, που το χτίσιμο είναι μάλλον εκτός κάθε συζήτησης, τη θέση του παίρνει η ανακαίνιση ενός ακινήτου. Μπορεί να ακούγεται εύκολη, αλλά, πιστέψτε μας, μπορεί να προκαλέσει τόσα προβλήματα όσα δεν φανταστήκατε πριν ξεκινήσετε. Δεν είναι όμως απαραίτητο ότι θα ταλαιπωρηθείτε.

Η ανακαίνιση ενός σπιτιού ή και ενός καταστήματος, μπορεί να γίνει απλά και ωραία αν παραδεχθείτε ότι οι γνώσεις σας σταματούν σε ένα σημείο.
Σε αυτό που αρχίζουν οι γνώσεις των ειδικών. Μπορεί να ξέρετε να αλλάζετε λάμπες και ντουί. Μπορεί να έχετε δει πώς βιδώνουν τα καλοριφέρ πάνω στους σωλήνες και πως κολλούν τον νιπτήρα στον πάγκο του μπάνιου.
Βέβαια, από εκεί, μέχρι το σημείο όπου θα μπορέσετε να τα κάνετε όλα αυτά μαζί και μόνοι σας ενώ παράλληλα εργάζεστε και σε καθημερινή δουλειά, η απόσταση είναι μεγάλη.

Μην απατάσθε. Ειδικά αν μιλάμε για ένα ολόκληρο διαμέρισμα και όχι για ένα απλό βάψιμο….
Αν είστε πραγματικά ο γκουρού του DIY (Do It Yourself) και έχετε στη διάθεσή σας είτε πολύ χρόνο είτε πολύ χρήμα, τότε ξεκινήστε μόνοι σας σε αυτό το μακρύ ταξίδι.

Διαφορετικά, θα πρέπει να προσλάβετε έναν εργολάβο για να αναλάβει την ανακαίνιση.

Πολλοί θεωρούν τα έξοδά του πεταμένα λεφτά. Η αλήθεια όμως είναι ότι ένας σωστός εργολάβος με το κατάλληλο συμφωνητικό εργασίας και την απαραίτητη ενημέρωση για τον τελικό στόχο, θα σας γλυτώσει τελικά χρήματα.

Αν δεν έχετε κάποιον γνωστό που να σας εγγυηθεί θα βγείτε να ψάξετε στην ελεύθερη αγορά. Σε αγγελίες και μέσω διαφημιστικών, μπορείτε να βρείτε δεκάδες ανθρώπους. Για να αποφύγετε να συνεργαστείτε με τον λάθος επαγγελματία όμως ακολουθείστε μερικές απλές συμβουλές:

Καταγράψτε τι ακριβώς θέλετε να αλλάξετε στο σπίτι ή το μαγαζί σας. Καλέστε τους επαγγελματίες, εξηγείστε τους τη δουλειά και ζητήστε γραπτές προσφορές που θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα υλικά, τα εργατικά και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Κρατείστε τις τρεις καλύτερες οι οποίες δεν θα πρέπει απαραίτητα να είναι οι φθηνότερες. Αποφύγετε προσφορές που φαίνονται ότι κάνουν μεγάλες εκπτώσεις χρησιμοποιώντας ασαφείς όρους μόνο και μόνο για να πάρουν την δουλειά. Επιλέξτε την προσφορά που σας φαίνεται λογική σε κόστος και επαγγελματική στο πως συντάχθηκε.

Συντάξτε και υπογράψτε γραπτό συμφωνητικό για τις εργασίες τα ακριβή υλικά με περιγραφή σε λεπτομέρεια μοντέλου, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, την αμοιβή και αναλυτικά τον τρόπο πληρωμών περιγράφοντας αναλυτικά κάθε στάδιο και κάθε πληρωμή ανάλογα με την αποπεράτωση.

Κάντε τα όλα επίσημα και με αποδείξεις! Κάποιοι κακοί επαγγελματίες μπορεί να σας φοβίσουν προτάσσοντας τα αυξημένα κόστη από την έκδοση των αποδείξεων. Το φορολογικό παράπτωμα της μη έκδοσης παραστατικών είναι υποκειμενικό θέμα. Οι αποδείξεις αυτές όμως θα είναι η μόνη σας άμυνα. Σε περίπτωση που οι εργασίες δεν είναι ποιοτικές και παρουσιαστούν βλάβες ο εργολάβος θα πρέπει να τις διορθώσει με δικά του έξοδα. Διαφορετικά… θα έχετε την απόδειξη για να διεκδικήσετε το θέμα νομικά.

Καθορίστε τον τρόπο των πληρωμών. Δεν πληρώνουμε τα πάντα με προκαταβολή. Μία λογική αντιμετώπιση όμως θέλει το 30% των εργασιών να προκαταβάλλεται. Οι υπόλοιπες πληρωμές θα πρέπει να γίνονται με την πρόοδο των εργασιών και βάση του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος. Για λόγους ασφάλειας καλό είναι να πληρώνουμε με επιταγή στο όνομα της εταιρείας, αν πρόκειται για εταιρεία, ή του ιδιώτη εργολάβου.

Η τελευταία δόση των εργασιών θα πρέπει να πληρωθεί μόνο όταν το έργο αποπερατωθεί και μας ικανοποιεί πλήρως. Εταιρείες ή εργολάβοι που σέβονται τον εαυτό τους και εμπιστεύονται το αποτέλεσμα της εργασίας τους δεν θα σας πιέσουν ποτέ για να υπογράψετε πριν παραδώσουν το έργο.

Τέλος, επειδή στις αγγελίες που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό, εμφανίζονται πολλοί άσχετοι που υποστηρίζουν ότι ξέρουν να κάνουν τα πάντα, καλύτερα να προτιμήσετε κάποια εταιρεία παρά έναν άγνωστο ιδιώτη (που πιθανότατα μαζεύει ανειδίκευτους εργάτες από τις πλατείες).

 

Γράψτε ένα σχόλιο